ش | ی | د | س | چ | پ | ج |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
دارویی است که در درمان میگرن و بعضی بیماریهای التهابی مورد استفاده قرار میگیرد. فوقالعاده تب بر است و برای رفع سردرد خوب است.[۱]
این گیاه از جنس بابونههای گاوی (Tanacetum) و از تیرهٔ گلستارهایها است.
بابونه گاوی در نواحی مرتفع ایران از جمله در بلندیهای بالای ۲۵۰۰ متر در استان کهگیلویه و بویراحمد و در روستای لیند سوادکوه با ارتفاع ۲۰۰۰ متر در استان مازندران میروید.
عصاره به دست آمده از این گیاه دارویی، از سرشاخههای گلدار آن به دست میآید. ماده مؤثر موجود در این عصاره پارتنولید است؛ که تأثیرات ضد التهابی، ضد اسپاسمی و ضد میگرنی دارد.
مشخصات ظاهری گیاه: گیاه علفی یکساله، معطر، دارای ساقه و برگ باریک و منشعب گل های کناری (زبانه ای ) سفید و گل های میانی( لوله ای ) زرد است. گل های زبانه ای (کناری) پس از شکفتن کامل حالت خمیده به سمت پایین پیدا می کنند.
پراکنش جغرافیایی در ایران و جهان
جهان: اروپا ، آسیای مرکزی ، سیبری ، افغانستان و عراق
ایران: کهکیلویه و بویر احمد و نواحی جنوبی ایران ؛ خوزستان
موارد مصرف:
کاربرد تایید شده:
-موضعی: ضد التهاب
-خوراکی: ضد اسپاسم و مقوی معده و آرامبخش
-به صورت بخور: گلو درد و زکام
کاربرد غیر رسمی:
-خوراکی: درمان اسهال و نفخ
-موضعی: درمان هموروئید و آکنه
-کاهش درد دندان در آوردن در کودکان
-در صنایع آرایشی بهداشتی بخاطر اثر ضد التهابی و امولینت آن کاربرد دارد.
همچنین اثرات آنتی کنسر، آنتی کواگولانت، ضد التهابی و ضد اسپاسمی از آن دیده شده است
چای کوهی به عنوان مسکّن برای ناراحتیهای گوارشی استفاده میشود.[۳] این گیاه از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است. چای کوهی بازکننده قولنجهای سرد مزاج مدر بول و بازکننده عادت ماهانه در زنان و متلاشیکننده سنگ مجاری ادراری و صفراوی است. افراد دارای مزاج گرم از این گیاه کمتر بنوشند و با داروهای دیگر مصرف نمایند زیرا خوردن زیاد چای کوهی ادرار را خون آلود میکند. خوردن این گیاه میتواند اخلاط بلغمی غلیظ بدن را که در ششها یا امعاء یا رحم متمرکز شدهاند دفع سازد. همچنین خوردن معجون چای کوهی و عسل قوای جنسی را بهبود میدهد.
این گیاه با خاصیت آرامش بخشی، آنتی باکتریال است و در دفع سنگ کلیه، دردهای مفصلی، رماتیسمی، سردرد، سرگیجه و دردهای عصبی و ناراحتیهای معده و روده با منشأ روانی مفید است.[۴] این گیاه ضدتشنج و ضدمیگرن بوده و در درمان سرماخوردگی مؤثر است. همچنین این گیاه در درمان بی خوابی، نقرس، حساسیت، گرفتگی روده و تقویت دستگاه دفاعی بدن بسیار مؤثر است. این گیاه که به صورت گلهای پنبهای صورتی رنگ در مناطق کوهستانی رشد میکند دارای خواص فوقالعادهای است. بهترین شیوه مصرف این گیاه دم کرده آن است.[۵] بهترین زمان استفاده از این گیاه شش ماه پس از چیدن آن است و بعد از این مدت بهتر است از اسانس آن استفاده شود.
مصرف چای کوهی برای زنان باردار مضر بوده و ممکن است موجب سقط جنین شود